Hjem | Artikler | Forskuddsskatt forklart 1

Forskuddsskatt forklart 1

Alle som driver virksomhet i Norge skal betale skatt av overskuddet. Dette foregår på den måten at firmaet skal betale det som kalles forskuddsskatt, som er som navnet tilsier en skatt man betaler på forskudd. Denne skatten betales i fire rater årlig for ansvarlige selskap og enkeltpersonforetak, men bare to ganger for aksjeselskap.

Forfatter: Redaktør
Publisert: 26.07.23

Men visste du at man faktisk også som privatperson kan bli oppkrevet for forskuddsskatt? Det kan man i helt spesielle tilfeller der myndighetene finner det nødvendig, som for eksempel hvis man som privatperson handler med aksjer, eller driver med utleie hvor inntektene er forholdsvis høye.

Dette er fordi at myndighetene ønsker å inndrive skatteinntektene fortløpende, og for at man ikke skal risikere å ikke kunne betale den skatten man skylder når skatteoppgjøret foreligger og man ikke selv har sørget for å legge til side det beløpet man eventuelt blir skyldende.

Det er imidlertid ingen automatikk i å bli krevet for forskuddsskatt, men noe man selv må sørge for å søke om. Hvilket gjøres på Skatteetatens nettside, og er en forholdsvis enkel affære.

Blir man innvilget å betale forskuddsskatt er det viktig å overholde de fristene Skatteetaten har satt, som er den 5. mars, 15. mai, 15. september og 15. november, for overholder man ikke en av disse, risikerer man at alle etterfølgende rater for samme år også forfaller samtidig, hvilket kan gi en betydelig merutgift og i verste fall renter og gebyrer.

Nå er det imidlertid de færreste privatpersoner som har ekstrainntekter av en slik karakter at dette normalt er noe problem, men utløser man en større gevinst av privat aksjehandel, eller har forholdsvis store inntekter fra utleie, kan det være en god idé å kontakte Skatteetaten og spørre hvordan man best bør forholde seg. De kan også gi råd om hvorvidt det er nødvendig å registrere seg for å betale forskuddsskatt, eller om det er like greit å bare oppgi fortjenesten på selvangivelsen.


Kredittkort


Se alle (15 stk.)

Forbrukslån


Se alle (34 stk.)

Strøm


Se alle (8 stk.)

Mobil


Se alle (5 stk.)

Bredbånd


Se alle (5 stk.)

Forsikring


Se alle (27 stk.)

Streaming


Se alle (16 stk.)

Diverse finans


Se alle (2 stk.)

Kontakt oss

Braadland AS
Parkvegen 5
N-4706 Vennesla