Hjem | Artikler | Hvordan beregnes forskuddsskatt?

Hvordan beregnes forskuddsskatt?

Enhver som driver næring i Norge vil utvilsomt komme i kontakt med begrepet forskuddsskatt. Forskuddsskatten er den skatten bedrifter og andre næringsdrivende innbetaler til staten, og som navnet tilsier betales dette på forskudd til fastsatte terminer. Disse terminene er 15. mars, 15. mai, 15. september og 15. november, og er ufravikelige. Hvilket betyr at dersom man ikke overholder fristen til en av dem, forfaller alle med umiddelbar virkning.

Forfatter: Redaktør
Publisert: 26.07.23

Forskuddsskatten fastsettes av Skatteetaten og beregnes ut fra forventet inntekt i skatteåret.

Dette kan beregnes ut fra flere faktorer, men de to vanligste er ut fra forrige års skatterapport eller ut fra forventet inntekt i henhold til et budsjett. Har man en bedrift eller virksomhet som har vært i drift noen år har man alltids en pekepinn på hvilke tall man skal operere med og man har som regel en viss oversikt over hvilke inntekter og utgifter man må legge til grunn.

Er man nyetablert kan det være litt vanskeligere å ha en fullgod oversikt, og da bør man utarbeide et budsjett som viser hvilke forutsetninger man har i forhold til inntekter og utgifter det første driftsåret, og beregne forskuddsskatt ut fra disse tallene.

Det kan være fristende å operere med lavere tall enn hva som reelt ventes for å unngå å betale for mye forskuddsskatt, men dette kan være en dårlig idé da man risikerer å heller måtte betale restskatt ved årsoppgjøret. Da er det bedre å være optimistisk, og heller få tilbake det overskytende skattebeløpet når årsoppgjøret utregnes.

Enkeltpersonforetak kan i enkelte tilfeller velge å ikke betale forskuddsskatt, og heller føre opp eventuelle inntekter fra næringsdriften på selvangivelsen. For å unngå restskatt anbefales det da å heller øke den generelle inntektskatten noen prosent for å veie opp for dette. Spesielt i de tilfeller hvor næringsvirksomheten er for binæring å regne og ikke påvirker den ordinære skatten i vesentlig grad.


Kredittkort


Se alle (15 stk.)

Forbrukslån


Se alle (34 stk.)

Strøm


Se alle (8 stk.)

Mobil


Se alle (5 stk.)

Bredbånd


Se alle (5 stk.)

Forsikring


Se alle (27 stk.)

Streaming


Se alle (16 stk.)

Diverse finans


Se alle (2 stk.)

Kontakt oss

Braadland AS
Parkvegen 5
N-4706 Vennesla