Hjem | Artikler | Kredittkort vs debetkort: Hva er forskjellene?

Kredittkort vs debetkort: Hva er forskjellene?

Kredittkort og debetkort er to forskjellige typer betalingskort, og det er viktig å forstå forskjellene mellom dem for å velge det som passer best til dine økonomiske behov og forbruksvaner. Her er noen av de viktigste forskjellene mellom kredittkort og debetkort:

Forfatter: Redaktør
Publisert: 29.07.23

Kredittkort vs debetkort: Hva er forskjellene?
 1. Kredittfasilitet: Med et kredittkort låner du penger fra kortselskapet hver gang du bruker det, opp til en viss kredittgrense. Med et debetkort bruker du derimot pengene som allerede er tilgjengelig på din tilknyttede bankkonto.
 2. Tilbakebetaling: Når du bruker et kredittkort, får du en regning som må betales innen en bestemt forfallsdato. Du kan velge å betale hele beløpet i sin helhet for å unngå renter, eller betale et minimumsbeløp og bære en saldo som vil generere rentekostnader. Med et debetkort trekkes pengene umiddelbart fra kontoen din, og det er ingen tilbakebetaling.
 3. Rentekostnader: Hvis du bærer en saldo på kredittkortet ditt, vil det generere rentekostnader som legges til beløpet du skylder. Rentene på kredittkort kan være høye, spesielt hvis du ikke betaler regningen i sin helhet hver måned. Debetkort har ingen rentekostnader, da du ikke låner penger.
 4. Kredittscore: Ansvarlig bruk av kredittkort kan bidra til å bygge en god kredittscore. Debetkort har ingen innvirkning på kredittscoren din, da det ikke er en kredittfasilitet.
 5. Sikkerhet: Kredittkort tilbyr bedre beskyttelse mot svindel og uautoriserte kjøp, da du kan conteste en kostnad hvis det er mistenkelig. Debetkort har også beskyttelse mot svindel, men det kan ta lengre tid å få tilbake pengene på kontoen din.
 6. Utgiftskontroll: Med et debetkort bruker du bare pengene du allerede har på kontoen din, slik at du har bedre kontroll over utgiftene dine. Med et kredittkort kan du imidlertid bruke mer enn du har råd til, som kan føre til gjeldsproblemer.
 7. Belønninger og fordeler: Mange kredittkort tilbyr belønninger, cashback, eller andre fordeler for bruk av kortet. Debetkort har vanligvis ikke slike belønninger.

Ved å vurdere disse forskjellene kan du bestemme om et kredittkort eller debetkort passer best for dine behov og økonomiske mål.


Kredittkort


Se alle (15 stk.)

Forbrukslån


Se alle (34 stk.)

Strøm


Se alle (8 stk.)

Mobil


Se alle (5 stk.)

Bredbånd


Se alle (5 stk.)

Forsikring


Se alle (27 stk.)

Streaming


Se alle (16 stk.)

Diverse finans


Se alle (2 stk.)

Hjem | Artikler | Kredittkort vs. debetkort – hva er forskjellene?

Kredittkort vs. debetkort – hva er forskjellene?

Mange forbrukere er usikre på forskjellene mellom kredittkort og debetkort, og hvilken type kort som er best å bruke i forskjellige situasjoner. Her er en sammenligning av kredittkort og debetkort for å hjelpe deg med å forstå forskjellene:

Forfatter: Redaktør
Publisert: 29.07.23

Kredittkort vs. debetkort – hva er forskjellene?

Kredittkort:

 1. Låner penger: Når du bruker et kredittkort, låner du penger fra kortselskapet for å foreta kjøpet.
 2. Rentebærende: Hvis du ikke betaler kredittkortregningen i sin helhet innen forfallsdatoen, vil du bli belastet renter på det utestående beløpet.
 3. Kredittgrense: Kredittkortet har en kredittgrense som er den maksimale summen du kan låne på kortet.
 4. Bygger kredittscore: Ansvarlig bruk av kredittkort kan bidra til å bygge en god kredittscore.

Debetkort:

 1. Bruker dine egne midler: Når du bruker et debetkort, bruker du dine egne penger fra den tilknyttede bankkontoen.
 2. Ingen renter: Siden du bruker dine egne midler, blir det ikke belastet renter på kjøpene du gjør med debetkortet.
 3. Ingen kredittgrense: Debetkortet har ingen kredittgrense, og beløpet du kan bruke er begrenset til saldoen på bankkontoen din.
 4. Begrenset kredittscorepåvirkning: Debetkort påvirker ikke din kredittscore, da det ikke involverer kredittlån.

Når du bør bruke kredittkort:

 1. Når du ønsker å låne penger for et større kjøp og betale det tilbake over tid.
 2. For ekstra beskyttelse på kjøp, da kredittkort vanligvis tilbyr bedre forbrukerbeskyttelse mot svindel eller defekte varer.

Når du bør bruke debetkort:

 1. Når du ønsker å bruke dine egne midler og unngå å ta opp lån.
 2. For daglige utgifter og mindre kjøp.
 3. Begge typer kort har sine fordeler og ulemper, og det er viktig å velge det som passer best til dine personlige økonomiske behov og vaner.

Kredittkort


Se alle (15 stk.)

Forbrukslån


Se alle (34 stk.)

Strøm


Se alle (8 stk.)

Mobil


Se alle (5 stk.)

Bredbånd


Se alle (5 stk.)

Forsikring


Se alle (27 stk.)

Streaming


Se alle (16 stk.)

Diverse finans


Se alle (2 stk.)

Kontakt oss

Braadland AS
Parkvegen 5
N-4706 Vennesla