Hjem | Artikler | Hvordan beregnes feriepenger?

Hvordan beregnes feriepenger?

For å kompensere for den lønnen man ikke får når man har ferie, har man kommet frem til konseptet med feriepenger. Dette er en slags tvungen oppsparing som trekkes direkte fra lønnen gjennom et arbeidsår, slik at man ikke selv behøver å tenke på å legge til side til den perioden i året man ikke får utbetalt ordinær lønn, nemlig i ferien.

Forfatter: Redaktør
Publisert: 26.07.23

Hvor mye man får i feriepenger avhenger selvfølgelig av hvor høy lønn man har, men også hvor gammel man er, og hvor mye ferie man har planlagt å ta.

Eksempelvis, er man under 60 år gammel og har rett til fire ukers ferie får man utbetalt 10,2% av feriepengegrunnlaget. Skal man ha fem uker ferie, er prosentsatsen 12.

Videre er det slik at dersom man er over 60 år gammel, så er de samme tallene for henholdsvis fire og fem ukers ferie 12,5% og 14,3%

For å finne ut hva feriepengegrunnlaget er, er det enkleste å finne frem en lønnseddel og se etter, eller man kan regne det ut. Hvilket kan være litt vrient, da alminnelig lønn tar utgangspunkt i fem dagers arbeidsuke, mens ferieloven tar utgangspunkt i seks dagers uke.

Altså, har du rett til fem ukers ferie, lønnen din er 45.000 kroner i måneden brutto, og feriepengegrunnlaget 500.000 kroner vil du få 53.077 kroner utbetalt i feriepenger.

Formelen for dette blir da månedslønn for inneværende ferieår + (feriepengegrunnlaget samme år x
0,12) minus (månedslønn / 26 dager) x 30 dager.

Skulle dette fremstå som forvirrende har de fleste lønnssystemer i dag heldigvis en funksjon for fortløpende å oppdatere hvor mye feriepenger man har rett til ved feriestart, slik at det ikke skal være nødvendig å selv måtte regne det hvis man skulle lure på nettopp dette, men det står i klarteks på hver enkelt lønnsslipp man mottar av arbeidsgiver.


Kredittkort


Se alle (15 stk.)

Forbrukslån


Se alle (34 stk.)

Strøm


Se alle (8 stk.)

Mobil


Se alle (5 stk.)

Bredbånd


Se alle (5 stk.)

Forsikring


Se alle (27 stk.)

Streaming


Se alle (16 stk.)

Diverse finans


Se alle (2 stk.)

Kontakt oss

Braadland AS
Parkvegen 5
N-4706 Vennesla